Crescătorii din sectorul bovin primesc bani de la APIA

Potrivit comunicatului emis de Serviciul Relaţii cu Publicul şi Comunicare al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj (APIA Sălaj), până la data de 9 august, crescătorii din sectorul bovin își pot depune cererile de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității din acest sector, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cine sunt beneficiarii ajutorului de stat pentru susținerea activității

Beneficiarii sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în Baza Națională de Date, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație. În această categorie se includ: persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, persoanele juridice, societățile agricole (constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare).

Călin Perneș – directorul Apia Sălaj ne-a comunicat că beneficiarii fondurilor alocate în acest an sunt de fapt fermierii care nu au reușit, în cursul anului trecut, să obțină acești bani. Prin urmare, cei care au încasat deja sumele cuvenite nu vor mai primi în 2023 alți bani de la APIA. Se pare că anul trecut au existat mulți fermieri, cu precădere persoane fizice, care nu au fost eligibile. Motivul a fost direct legat de lipsa de la dosar a unui document veterinar de comercializare, care trebuia să fie eliberat de către DSV Sălaj. Călin Perneș ne-a declarat că persoanele fizice în cauză nu erau obligate să dețină acest document pentru a-și putea desfășura activitatea în piețe sau pentru vânzarea cu amănuntul. Prin urmare, legea nu le-a fost favorabilă anul trecut. În 2023, s-a intervenit printr-o rectificare la Ordonanța de Urgență inițială, și în prezent persoanele fizice în cauză nu mai trebuie să dețină la dosar acest document. Prin urmare, se așteaptă ca toți fermierii din județ, în calitate de persoane fizice sau cei care nu au primit anul trecut banii, să-și depună cererile la APIA Sălaj pentru a putea beneficia de acești bani. Directorul Apia Sălaj estimează că vor fi totuși puține cereri, de ordinul a câtorva zeci, majoritatea fermierilor primind banii anul trecut.

Ce sumă a plătit Apia Sălaj în 2022 fermierilor

Directorul Apia Sălaj ne-a comunicat că anul trecut au beneficiat de acești bani 215 fermieri. Ei au deținut, în total, 5556 de capete eligibile. Fermierii au primit 73 euro pentru fiecare cap de vită deținut, această sumă se va plăti și în acest an.

Procedura de depunere a cererilor

Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/transmit la APIA Sălaj. Acestea vor fi însoțite și de declarația pe propria răspundere că fermierul în cauză nu se afla în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022.

În cazul în care solicitanții nu dețin codul unic de înregistrare în Registrul Unic de Identificare al APIA (RUI), înainte de depunerea cererii, fermierii au obligația să solicite înregistrarea la APIA Sălaj. Se va depune Formularul de solicitare a codului unic de identificare în RUI. Documentele necesare a fi atașate cererii de solicitare a ajutorului de stat și criteriile de eligibilitate sunt prezentate în Anexa nr. 1 a OMADR 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor.

Leave a Comment